torsdag den 11. februar 2016

Hvad består garn af?

Garn består af tråde, der er spundet sammen. Trådene består af fibre, der er spundet til tråd. Der er forskel på de forskellige fibre som garn kan bestå af, den største forskel er ofte oprindelsen af fiberen.

Du kan se mere i denne video om garntyper

Animalske fibre

Fibre der kommer fra dyr har gode egenskaber til eksempelvis tøj, fordi deres formål er at holde dyret tempereret. Langt størstedelen af det uldgarn man kan købe kommer fra får, men man kan også få uld fra alpakka, angorakanina og mange andre dyr.

Vegetabilske fibre


Fibre fra planter har ikke de samme egenskaber til at holde på varme og transportere sved, men det betyder ikke, at de ikke kan være gode til at lave tøj af. Det billigste og mest tilgængelige garn synes at være 100% bomuld. Processen er lig den, som bruges ti lat lave uldgarn; Bomulden høstes, kartes og vaskes, hvorefter den spindes til garn.

Syntetiske fibre

Fra industrien kommer mange spændende bud, på fibre der er menneskelavede. Disse er eksempelvis polyamid (nylon) og akryl. Hvor de næppe er lige så behagelige at have på som uld eller bomuld, så kan man ofte få effektgarn i syntetisk fibre, fordi man har god mulighed for at ændre på fibrenes karakteristik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar