fredag den 25. marts 2016

Sådan vasker man uld


Jeg er altid lidt bange for at vaske ting jeg selv har hæklet eller strikket. Hvad nu hvis det bliver vasket og krymper eller går i stykker? Det er sjældent et problem når det kommer til bomuld eller akryl, da dette ofte hverken krymper eller på anden måde bliver mærkeligt af at blive vasket, men eg har på et tidspunkt købt en trøje af 50% uld, og WOW sikke en forskel! Det er super lækkert at have på, det er varmt men ikke svedent, og den er fantastisk flot. Da det kom til at vaske den, vidste jeg ikke hvad jeg skulle gøre, så jeg udskød det. Nu har jeg så strikket en trøje i 100% uld til min kæreste, så nu skal det være! Der skal vaskes, men hvordan gør man det?! Jeg gik på facebook og spurgte, jeg spurgte google og jeg har også hørt et par mennesker i min omgangskreds. Koncensus synes at være: hvorfor putter du den ikke bare i vaskemaskinen? Mjoh, det kunne jeg godt, men hvad nu hvis den bliver dukkestørrelse? Jeg er fan af at gå forsigtigt til værks, ihvertfald hvis der er risiko for at det kan gå galt.

Onsdag eftermiddag tog vi derfor i Føtex og kiggede på vaskepulver (og følte os vældig voksne og ansvarlige). Der var et par rigtig gode tips fra facebook, som jeg havde tænkt mig at følge. De er fra en lukket gruppe, så jeg vil bare kort fortælle hvad pointen var. Det mange sagde var en kombination af håndvask og en tur i tørretumbleren. Der var også et par forslag der var særligt sjove, specielt kan jeg nævne salmiakspiritus, og at fryse trøjen ned, og derefter trampe på den. Jeg prøvede ikke det sidstnævnte, men hvis der er nogen der ved om det virker, så skriv endelig.

Det garn jeg bruger er blackhill højlandsuld fra garnudsalg.dk


Vaskepulver til håndvask 
Jeg har læst mig til, at normalt vaskepulver vasker fedtet ud af ulden, hvilket forringer dets evne til at transportere sved, og svækker strukturen. Alligevel ville jeg gerne prøve at se hvad der sker når man vasker i det, da der jo bare er tale om en strikkeprøve. Denne metode var mere eller mindre effektiv, men strikkeprøven (den grå) kradsede stadig bagefter, og hvis det ødelægger ulden, så er der ingen grund til at bruge det i denne sammenhæng.

Uldvask og balsam
Det vaskemiddel jeg har købt er til vaskemaskine, men jeg brugte det til at vaske to prøver i hånden (med handsker på). Den ene (den blå) skyllede jeg op bagefter, den anden (den hvide) skyllede jeg efterfølgende i balsam. Begge blev fine bagefter, og kradsede mindre end den, som var vasket i normalt vaskepulver (men ikke meget). Der var skuffende lidt forskel på den med balsam og den uden, men jeg tænker, at ulden måske holder længere hvis den til tider bliver skyldet op i balsam.

Sæbespåner
Den prøve(den sorte) der blev vasket med sæbespåner er ligesom dem, der blev vasket med uldvaskemiddel. Den store fordel ved sæbespånerne er, at det er markant lækrere at vaske i dem, end i nogle af de andre midler jeg testede. De sæbespåner jeg har købt (Levevis) duftede meget lidt(ikke for parfumerede) og jeg kunne have mine hænder i det uden handsker, uden at få problemer (normalt vil mine rosinhænder ikke blive normale igen, hvis de har været i opvaskemiddel etc.)

Salmiakk
Denne sjove metode blev jeg nødt til at prøve. Jeg ville ønske at jeg havde gjort det udenfor, frem for i min lejlighed, men nok om det. Salmiakk gjorde meget lidt forskel på prøven (den røde/orange) før og efter vask. Jeg tror godt det kan fungere, men det virkede ikke for mig.

Tørretumbleren
Efter jeg havde vasket alle prøverne og ladet dem tørre var der stadig en del krads tilbage i dem alle. Her var den sorte der var vasket i sæbespåner den bedste, men det var stadig ikke helt godt. Jeg gjorde alle fem våde igen, og gav dem et par minutter i tørretumbleren. Alle (også den røde med salmiakken) blev markant lækrere og blødere af dette.

Min konklusion er en ret sikker: sæbespåner + tørretumbler = yay!!

Der er helt sikkert forskel på hvilken type vand der er i dit område og hvilke mærker og typer af vaskemiddel du har adgang til, men jeg er helt overbevist om, at det er ret let og hurtigt at få (meget ubehageligt skuresvampeagtigt) kradsende uld til at blive blødt og lækkert, kun ved brug af en balje vand, sæbe og en tørretumbler : )








3 kommentarer:

  1. Spandt færøsk lammeuld, både under-og overuld...Og DET kradser. Vaskede det i sæbespåner og skyllede sæben ud, lagde det vådt i plasticpose og fryser et døgn. Bankede det frosne garn synder og sammen med en hammer og tænkte at nu gik det nok i stykker, men det er faktisk blevet betydeligt blødere og kradser meget lidt OG det hænger stadig sammen trods den voldsomme behandling.
    MVH Denise

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej hvor fantastisk! Tusinde tak, det må prøves så : D

      Slet
  2. Tak for gode råd! På hvilket program i tørretumbler givet du det et par minutter?

    SvarSlet